Stress symptomen die je zouden kunnen verrassen

Stress symptomen die je zouden kunnen verrassen

Laatst geüpdatet op april 11, 2019 by Redactie

We kennen allemaal de meest voorkomende symptomen van stress: prikkelbaar zijn, eten, slaapproblemen en meer. Maar er zijn andere, meer verrassende signalen waarvan je lichaam zegt dat het tijd is om te relaxen. Onderstaande stressklachten mag je niet negeren.

Je krijgt vaker hoofdpijn
Als je vaker dan normaal erge hoofdpijn hebt, kan het zijn dat je gestresst bent. (Hoewel het ook te wijten kan zijn aan andere externe factoren). Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn, die kan worden veroorzaakt door dagelijkse irriterende stoffen zoals verkeer of werkdrama, en ze kunnen worden verergerd door andere symptomen zoals spierverstijving en druk op je voorhoofd. Om de pijn langdurig te behandelen, is het het beste om je stress te beheersen, maar je moet ook medische hulp inroepen als de frequentie drie maanden of langer duurt, of als je meer dan tweemaal per week medicijnen moet nemen.

Je libido gaat omlaag
Het is geen verrassing dat lange, stressvolle uren op het werk een domper kunnen zijn voor je seksleven. Maar een verandering in seksuele drift is een ander veel voorkomend stresssymptoom. Het is geen probleem als je af en toe zin hebt, maar als je significant minder seks hebt dan normaal, kan het een teken van stress zijn.

Lees ook: 6 eenvoudige technieken om de controle te krijgen over je stress

Je hebt vaak last van huiduitslag
Misschien weet je al dat stress acne kan veroorzaken, maar het blijkt dat je huid kan aangeven dat je je op andere manieren gestresst voelt, zoals schijnbaar uit het niets uitslag hebben. Het verschijnt meestal als verhoogde plekken op de buik, rug, armen en het gezicht.

Je hebt pijn in je nek
De pijn in je nek waarvan je denkt dat het door die lange uren achter de computer is, zou eigenlijk een aanwijzing kunnen zijn dat er te veel op je bord ligt. Stress heeft zeker invloed op ons spierstelsel, met als gevolg strakke, samentrekkende spieren en/of spasmen. Om je spieren te helpen ontspannen, adem 5 tot 10 keer diep in terwijl je je concentreert op het ontspannen van het gebied dat gespannen aanvoelt. Als je nek je problemen geeft, probeer dan je hoofd zachtjes heen en weer te rollen, dan met je hoofd te knikken en ja en nee te schudden.

Nagelbijten
Het is een klassieke, door stress veroorzaakte gewoonte: bijten op je nagels en peuteren aan je nagelriemen. Nerveuze gewoonten zoals dit zijn de manier waarop we onze stress uitdrukken. Het is een manier om uit die opgekropte energie te komen. Overweeg om een ​​stressbal in de buurt te houden. Je kunt ook een bitter smakende nagellak opzetten om te voorkomen dat je je vingers in je mond stopt.

Lees ook: Hoe ga je om met stress in de slaapkamer?

Je begint gaatjes te krijgen
We weten allemaal dat weinig doen aan mondhygiëne de eerste manier is om gaatjes te krijgen, maar stress kan ook een boosdoener zijn, vooral als je de neiging hebt om je tanden te knarsen. Dit kan je tanden beschadigen, waardoor ze vatbaarder worden voor gaatjes. En in chronische gevallen kan het zelfs leiden tot tandverlies.

Je voelt je misselijk
Ja, het is heel goed mogelijk om zo boos te zijn over iets dat je lichamelijk ziek wordt. Stress kan de maag van streek maken en misselijkheid kan een bijproduct van zorgen zijn. Het is meestal tijdelijk.

Je wilt in bed blijven
Als je gestresst bent, is het normaal dat je je onder de dekens wilt kruipen en vaker dan normaal gaat slapen. Dat komt omdat stresshormonen ervoor zorgen dat je lichaam overspoelt wordt met adrenaline, om uiteindelijk te crashen en te zorgen dat je wilt slapen. Het kan ook de kwaliteit van je slaap verpesten, zodat je moe en prikkelbaar wakker wordt.

Je blijft dingen vergeten
Onderzoek toont aan dat chronische stress letterlijk de grootte van de hippocampus kan verkleinen, die verantwoordelijk is voor sommige herinneringen. Gelukkig zal het formaat weer normaal worden zodra je stressniveau afneemt.

Lees ook: 5 Meditatie tips voor mensen die het te druk hebben

Je kunt geen beslissingen maken
Als je gestresst bent, staat er waarschijnlijk te veel op je bord. Het zou dus handig zijn als je snel beslissingen zou kunnen nemen om die dingen van je takenlijst te halen. Maar stress is een lastig iets, en het veroorzaakt afleiding en een gebrek aan focus die de besluitvorming veel moeilijker kunnen maken.

Om de focus te herstellen, neem tijd voor een wandeling. Verplaats de stress uit je lichaam door grote spiergroepen zoals de benen, te trainen om de helderheid terug te winnen. Ga het liefst naar buiten – onderzoek toont aan dat natuurlijk licht de productie van serotonine kan stimuleren om je stemming te verbeteren, terwijl vitamine D je immuunsysteem helpt verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk