Tekenen dat je je sollicitatiegesprek goed ging

Tekenen dat je je sollicitatiegesprek goed ging

by Redactie

Laatst geüpdatet op november 10, 2022 by Redactie

Na een sollicitatiegesprek hebben de meeste mensen een van de twee tegengestelde reacties. Ze vinden dat ze het heel goed gedaan hebben of, helaas, dat ze volledig faalden. Daarna spenderen ze een paar uur (of dagen) aan het piekeren over elk klein detail van het gesprek. Als je twijfelt na een gesprek, haal diep adem, en wacht rustig af.

Kan je ooit weten hoe goed je het deed in dat kritieke eerste gesprek?

Het kan moeilijk zijn om de uitkomst 100% nauwkeurig te voorspellen. Er zijn echter enkele algemene trends bij de succesvolle sollicitatiegesprekken – die uiteindelijk leiden tot een aanbod. Lees verder om te zien of je een of meer tekens kunt opmerken die op jou situatie van toepassing zijn.

Het sollicitatiegesprek duurde lang

Recruiters houden er niet van om tijd te verspillen. Als ze vinden dat je niet de juiste fit voor de functie bent, kunnen ze het gesprek kort houden. Houd er rekening mee dat er soms meer dan één mogelijke verklaring voor een situatie is. Als je gesprek eerder is beëindigt dan je had verwacht, kan het zijn dat een urgente kwestie onmiddellijk de aandacht van de recruiter eiste. Ondanks de beste inspanningen, gebeuren er noodsituaties op het werk. Een lang doorlopend gesprek is een goed teken dat het goed is gegaan, maar als het niet is gebeurt, betekent dit niet automatisch dat je uit de running bent.

Lees ook: 5 dingen die je niet goed doen tijdens een sollicitatiegesprek

De recruiter leek van het gesprek te genieten

Besteed aandacht aan de lichaamstaal en de algehele houding van de recruiter. Als hij/zij er ontspannen uitziet, ondergedompeld is in de stroom van het gesprek en op jou gericht is, heb je een paar goede signalen dat het gesprek goed gaat. Probeer er niet teveel achter te zoeken in een omgekeerde situatie. Als de recruiter afgeleid raakt, is het mogelijk dat ze al een beslissing hebben genomen. Het is ook mogelijk dat stress, deadlines of ziekte een rol spelen. Blijf professioneel en doe je best om je op het gesprek te concentreren.

Je hebt een paar moeilijke of onverwachte vragen

Als de recruiter je een aantal technisch moeilijke (of zelfs excentrieke) vragen stelt, onthoud dan dat ze je niet proberen te misleiden. De bedoeling is meestal om te peilen hoe je een onverwachte situatie benadert. Je antwoord op een moeilijke vraag kan de recruiter inzicht geven in je creativiteit en je vermogen om met druk om te gaan – iets dat je cv, hoe gepolijst ook, niet zo effectief kan doen. Het kan moeilijk zijn om een ​​onverwachte vraag met evenwicht te behandelen. Deze kleine truc kan helpen: onthoud dat de recruiter er waarschijnlijk niet om geeft of je het juiste antwoord geeft op de gestelde vraag. Ze zijn op zoek naar inzicht in je logica en probleemoplossende patronen.

Lees ook: 10 vragen die je aan het eind van een sollicitatiegesprek kunt stellen

Je hebt de kantoortour gedaan of andere mensen ontmoet die daar werken

Als de recruiter de tijd nam om met je door het kantoor te lopen en je voor te stellen aan een paar mensen, is de kans groot dat ze je zien deelnemen aan het team. Gebruik deze mogelijkheid om een ​​goede indruk te maken en een gevoel te krijgen voor de bedrijfscultuur en je mogelijke collega’s.

De recruiter probeerde het bedrijf en de positie aan te prijzen

Wanneer de recruiter uitgebreid ingaat op de voordelen van het bedrijf, het salaris en de geweldige bedrijfscultuur, proberen ze de positie aan te prijzen.

De recruiter stelde specifieke vragen over je overgang

Het wervingsproces eindigt niet met de sollicitatiegesprekken. Afhankelijk van je situatie kunnen er achtergrond- of medische controles, trainingen, niet-concurrentiebedingen worden overwogen en referenties om te checken. Als de recruiter of de personeelsverantwoordelijke de details hiervan wil weten, of je beschikbare startdatum, heb je enkele goede signalen dat zij jou serieus overwegen.

Lees ook: Vervelende vragen tijdens een sollicitatie gesprek

De recruiter besprak specifieke volgende stappen – met timing

Het beste teken dat het gesprek goed verliep, is als het volgende gesprek is gepland voordat je de eerste verlaat! Het beste is dat de recruiter specifiek was over de verwachtingen.

Heb je het gesprek goed gedaan?

Ongeacht hoe zelfverzekerd (of niet) je je voelt, je gok is slechts een gok totdat je de baan in handen hebt. Blijf je voorbereiden, opdagen en doe je best in elk gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk