Tips voor het kopen van een kinderfiets

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Laatst geüpdatet op april 11, 2024 by Redactie

In Nederland fietsen we wat af, en we nemen kinderen van jongs af aan dan ook al graag mee op de fiets. En zodra de kinderen kunnen lopen wordt al vaak de eerste kinderfiets aangeschaft. Maar kinderen groeien snel en hebben meerdere fietsen nodig in hun kinderperiode. Of het nu gaat om de eerste fiets van je kinderen, of ze zijn hun oude fiets ontgroeid; het kopen van een kinderfiets kan lastig zijn als je niet weet hoe je de juiste moet kiezen. We hebben hier dan ook wat tips voor het kopen van een kinderfiets.

Hoe vindt je de juiste fiets voor je kind

Veiligheid is altijd de eerste prioriteit – en dat betekent dat je een fiets moet kopen die de juiste maat en pasvorm heeft. Het is verleidelijk om een ​​grotere fiets te kopen waar ze in kunnen ‘groeien’, maar doe het niet. Die optie is misschien oké voor kleding, maar een kind op de verkeerde maat fiets laten rijden is onprettig en kan gevaarlijk zijn. Kinderfietsen moet je kopen op basis van hun wielmaat. Elk kind is anders, maar hier is een algemene maattabel voor alle leeftijden:
2-4 jaar 12 inch
4-6 jaar 16 inch
6-8 jaar 20 inch
8-11 jaar 24 inch
9 t/m 12 jaar 26 inch

Hoe weet ik of de fiets van mijn kind past?

Je moet ervoor zorgen dat de voeten van het kind comfortabel de grond bereiken als ze op het zadel zitten. Voor sommige kinderen betekent comfortabel tenen, en voor anderen kan dit plat op de grond zijn. Dit betekent dat wanneer ze tot stilstand komen, ze volledige controle over de fiets kunnen hebben. Ook moet het kind het stuur gemakkelijk kunnen bereiken op een manier waarmee het de fiets kan besturen. Als ze moeten strekken om het stuur te bereiken, kunnen ze niet goed fietsen. Bij de meeste fietsen kun je het stuur verstellen, zodat de fiets in dat opzicht langer mee kan.

Fietsonderdelen waar je op moet letten

Houd het simpel, hoe minder gedoe op de fiets, hoe minder er mis kan gaan en hoe lichter de fiets zal zijn. Over het algemeen zijn versnellingen niet nodig. Het is ook belangrijk om te overwegen van welk materiaal de fiets is gemaakt. Een stalen frame is sterk en kan tegen een stootje, maar kan zwaar zijn voor een drie- of vierjarige. Aluminium is veel lichter en zal uiteindelijk gemakkelijker te manoeuvreren zijn.

Het gewicht

Een andere belangrijke overweging is het gewicht van het frame. Een lichtgewicht frame dat het kind in een stabiele, comfortabele rijpositie plaatst, is gemakkelijker om te hanteren en aangenamer om te rijden! Hoe lichter, hoe beter dus!

De remmen

Terugtrapremmen zijn de veiligste optie voor kinderen, vooral zeer jonge kinderen die niet de hand- en armkracht hebben om handremmen veilig te bedienen. Maar een handrem is een nuttige extra. Zorg ervoor dat het kind daadwerkelijk bij de remhendel kan.

Het zadel

Zoek naar een fiets met een comfortabel zadel met een verhoging aan de voorkant om te voorkomen dat het kind naar voren glijdt. Pas de zadelhoogte aan zodat je kind beide voeten plat op de vloer kan zetten en pas het aan als het kind langer wordt.

De kettingkast

Kinderfietsen moeten een beschermkap hebben die het kettingwiel en het bovenste gedeelte van de ketting bedekt.

Natuurlijk komt het naast bovenstaande dingen aan op de persoonlijke voorkeur van kind en ouder. Er zijn veel verschillende soorten kinderfietsen verkrijgbaar, zodat met de keuze voor het ontwerp rekening kan worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk