Tips om huidproblemen te voorkomen tijdens het tuinieren

Tips om huidproblemen te voorkomen tijdens het tuinieren

Naarmate de dagen warmer worden en meer mensen naar buiten gaan om te tuinieren, willen we je eraan herinneren enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoewel tuinieren voor velen een plezierige bezigheid kan zijn, kan het een ommekeer betekenen als je jezelf verwondt, in contact komt met een giftige plant of een allergische reactie krijgt. Om huidproblemen door tuinieren te voorkomen, hebben we de volgende tips:

Draag beschermende kleding
Alles van het sap van de plant tot zijn doornen of stekels kan je huid beschadigen. Bovendien kan het aanraken van bepaalde planten een allergische huidreactie veroorzaken. Draag een broek om je huid te beschermen; een shirt met lange mouwen; sokken; schoenen die je voeten bedekken, zoals hardloopschoenen; en dikke tuinhandschoenen.

Bescherm je huid tegen de zon
Het is gemakkelijk om niet te vergeten je te beschermen tegen de zon op het strand, maar het is ook belangrijk tijdens andere buitenactiviteiten, inclusief tuinieren. Om het risico op zonnebrand, huidkanker en vroegtijdige huidveroudering, te verminderen, bescherm je huid tegen de zon. Breng voordat je naar buiten gaat een breedspectrum, waterbestendig zonnebeschermingsmiddel met een SPF van 30 of hoger aan op alle blootgestelde huid en zorg ervoor dat je deze om de twee uur opnieuw aanbrengt. Houd er rekening mee dat aangezien geen enkel zonnebescherming 100% van de schadelijke ultraviolette stralen van de zon kan blokkeren, het ook belangrijk is om schaduw te zoeken en beschermende kleding te dragen, inclusief een hoed met brede rand en een zonnebril met UV-bescherming, waar mogelijk. Als je tuin geen schaduw heeft, kun je er zelf voor zorgen door een parasol te zetten. Vermijd tuinieren tussen 10 uur en 2 uur, wanneer de zonnestralen de sterkste zijn.

Lees ook: De nieuwste zonneproducten voor 2019

Pas op voor gifsumak, klimop en andere giftige planten
Deze planten veroorzaken uitslag bij ongeveer 85 procent van de mensen die in contact komen met hun olie. Om uitslag te voorkomen, moet je leren hoe je deze planten kunt herkennen, omdat deze elk hun eigen kenmerken hebben. Je kunt ook overwegen om een ​​huidverzorgingsproduct te gebruiken dat een klimopblokkering wordt genoemd. Dit product helpt voorkomen dat de huid de olie absorbeert die de uitslag veroorzaakt. Zorg ervoor dat je het blok 15 minuten voordat je naar buiten gaat aanbrengt en na vier uur opnieuw aanbrengt. Houd er rekening mee dat de olie van deze planten ook aan je tuingereedschap of kleding kan blijven plakken en vervolgens naar je huid kan worden overgebracht als je ze aanraakt. Als je bang bent dat je in contact bent gekomen met deze planten, was dan onmiddellijk je handen, gereedschap en kleding.

Neem voorzorgsmaatregelen tegen ongedierte
Draag geurvrije producten, want overdreven geurige producten, met name parfums en body sprays, kunnen insecten aantrekken. Als je een insect op je huid vindt, sla het van je af in plaats van hem te doden, omdat dit kan voorkomen dat het je bijt of steekt. Je kunt ook een insectenwerend middel gebruiken; vermijd echter producten die zowel insectenwerend middel als zonnebescherming bevatten. Deze producten moeten afzonderlijk worden gebruikt, omdat zonnebrandmiddelen genereus en vaak moeten worden gebruikt, terwijl insectenverdelger met mate moet worden gebruikt. Controleer bovendien je hele lichaam op teken na het tuinieren. Zorg ervoor dat je je tenen, haarlijn, liezen en oksels onderzoekt, want teken geven de voorkeur aan warme, vochtige gebieden.

Lees de etiketten op tuinproducten voordat je ze gebruikt
Veel producten, zoals insecticiden en onkruidverdelgers, kunnen nadelige gevolgen hebben, variërend van lichte huiduitslag tot ernstige brandwonden, indien verkeerd gebruikt. In zeldzame gevallen hebben mensen levensbedreigende verwondingen ontwikkeld. Volg alle voorzorgsmaatregelen op de etiketten van deze producten.

Verzorg je wonden meteen
Als je een lichte verwonding hebt, zoals een kleine snee of een prik van een doorn, kan het verleidelijk zijn om het te negeren en door te blijven werken. Maar zelfs een kleine wond kan geïnfecteerd raken. Behandel de wond onmiddellijk door hem te wassen met water en zeep en vaseline aan te brengen. Bedek de wond vervolgens met een verband en draag schone handschoenen voordat je doorgaat met tuinieren. Zorg ervoor dat je de wond schoonmaakt en elke dag het verband verwisselt totdat de blessure geneest.

Douch direct na het tuinieren en draag schone kleren
Sap, stuifmeel en andere plantendelen kunnen op je kleding en lichaam komen. Om je huid te beschermen, douch en trek schone kleren aan direct na het tuinieren. Zorg ervoor dat je je kleren wast voordat je ze weer draagt.

Dit vind je misschien ook leuk