Tips om snurken tegen te gaan

Tips om snurken tegen te gaan

Laatst geüpdatet op september 14, 2018 by Redactie

Veel mensen snurken af en toe of kennen iemand die snurkt, en het is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Maar als jij of je partner nachts regelmatig snurkt, kan dit de kwaliteit van jullie slaap verstoren, wat leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verhoogde gezondheidsproblemen. En als het snurken een partner wakker houdt, kan het ook relatieproblemen veroorzaken. Gelukkig is slapen in aparte slaapkamers niet de enige remedie tegen snurken. Er zijn veel effectieve oplossingen om snurken tegen te gaan.

Wat veroorzaakt snurken?
Snurken is een teken dat er een kleine ruimte is in de luchtwegen. Dat gebeurt in je neusholtes of achter in je keel. Snurken vindt plaats wanneer er tijdens de slaap geen vrije lucht door de neus en keel kan bewegen. Hierdoor gaat het omliggende weefsel trillen, waardoor het bekende snurkgeluid ontstaat. Mensen die snurken hebben vaak te veel keel en neusweefsel of “slappe” weefsels die meer vatbaar zijn voor trillen. De positie van je tong kan ook een soepele ademhaling in de weg staan.

Enkele tips om snurken tegen te gaan

Slaap op je zij in plaats van op je rug. Als je op je rug slaapt, kunnen weefsels in de bovenste luchtwegen hangen, waardoor ademhalen moeilijker wordt. Op je zij slapen kan dit verlichten. Vindt je het moeilijk om op je zij te slapen? Probeer dan je bovenlichaam op te tillen met een extra kussen.

Zorg voor een gezond gewicht. Als je te zwaar bent, kan het extra vetweefsel in de nek en keel de luchtwegen versmallen. Hierdoor kan de lucht niet vrij in en uit stromen. Gewicht verliezen kan helpen om de luchtwegen te openen als je overgewicht hebt, hoewel ook mensen die mager zijn kunnen snurken.

Vermijd alcohol en roken. Alcohol verslapt de spieren, waardoor het moeilijker wordt om te ademhalen terwijl je slaapt. Roken irriteert de vliezen in neus en keel die de luchtwegen kunnen blokkeren en snurken kunnen veroorzaken. Hoewel stoppen met roken gemakkelijker gezegd dan gedaan is, kan het snel snurken verlichten. Bovendien zijn zowel roken als alcohol drinken helemaal niet gezond.

Houd je neus vrij, zodat je inademt door je neus in plaats van je mond. Slijm vernauwt de luchtwegen, met snurken tot gevolg. Probeer een neusspray of zoutoplossing, wat voor verlichting zal zorgen. Als je allergisch bent, ga dan naar de huisarts zodat deze erachter kan komen wat voor allergieën je hebt, zodat je er medicijnen voor kan krijgen.

Anti snurken producten
Als bovenstaande tips niet helpen, zijn er nog altijd anti snurken producten op de markt. Veel producten beweren te helpen met snurken, maar niet allen zijn effectief. Zorg er dus voor dat je voor een kiest die onderworpen is aan verschillende studies en bewezen effectief is.

Dit vind je misschien ook leuk