Visum vs het ESTA, waarmee naar de US reizen?

Visum vs het ESTA, waarmee naar de US reizen?

De Verenigde Staten van Amerika zijn een populaire vakantiebestemming voor vele reizigers. Niet zo gek eigenlijk want er zijn vele prachtige bestemmingen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken en te genieten van een heerlijke vakantie. Of je nu kiest voor het zonovergoten Miami, the city that never sleeps New York of Los Angeles de stad van de sterren, een vakantie in het land van de American Dream smaakt steeds naar meer. Maar om naar de United States te reizen heb je ofwel een visum of een ESTA nodig. Wat de verschillen zijn leggen we je hier uit.

Waarom een visum?
Over het algemeen moet iedereen die geen Amerikaanse nationaliteit heeft en de Verenigde Staten wilt bezoeken een Amerikaans visum aanvragen. Bepaalde internationale reizigers kunnen in aanmerking komen om de Verenigde Staten zonder visum binnen te komen als ze voldoen aan de vereisten voor het Amerikaanse Visa Waiver programma (Daarover straks meer). Er zijn verschillende soorten visa voor tijdelijke reizen naar de Verenigde Staten. Het type visum dat je nodig hebt, hangt af van je reisdoel. Een visum stelt iedere buitenlander in staat om de Amerikaanse luchthaven binnen te komen. Maar een visum garandeert niet de toegang tot de Verenigde Staten. Bij de luchthaven van aankomst kan binnenkomst alsnog worden geweigerd.

golden gate bridge California

Welke soorten visa zijn er beschikbaar?
Er zijn meer dan 20 visumtypen voor mensen die tijdelijk naar de Verenigde Staten reizen. En er zijn nog veel meer voor degenen die permanent in de Verenigde Staten willen komen wonen. Deze visums worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: niet-immigratie visums (voor een tijdelijke reis naar de Verenigde Staten) en immigratie visums (voor een permanent verblijf in de Verenigde Staten). Een visum Amerika aanvragen is onder andere noodzakelijk als je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven, er wilt werken en als je het land bezoekt voor andere doeleinden dan toerisme of zaken. Ook als je op of na 1 maart 2011 bent gereisd naar Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen, of de nationaliteit van deze landen hebt of hebt gehad, is het nodig een visum aan te vragen (met beperkte uitzonderingen voor reizen voor diplomatieke of militaire doeleinden). Er zijn verschillende stappen om een visum aan te vragen. De volgorde van deze stappen en wat je moet doen, kan verschillen per ambassade of consulaat van de Verenigde Staten. Ook moet je rekening houden dat er een gesprek volgt op de ambassade na de aanvraag.

Waarom een ESTA?
Internationale reizigers die naar de Verenigde Staten willen reizen in het kader van het Visa Waiver Program (VWP), moeten een reisvergunning aanvragen. Met het Visa Waiver Program (VWP) kunnen de meeste mensen van deelnemende landen (Nederland en België vallen ook onder het Visa Waiver Program) reizen naar de Verenigde Staten voor toerisme, zaken of medische behandeling voor een verblijf van 90 dagen of minder zonder dat er een visum nodig is. Om deze reden heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een elektronische methode geïntroduceerd: ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Deze autorisatieprocedure is geïmplementeerd om reizen veilig te stellen voor reizigers uit relevante landen die voldoen aan de noodzakelijke beveiligingsnormen. Bovendien filtert het die mensen uit het autorisatieproces die geen grondig onderzoek voor hun reis naar de US nodig hebben – zij die bijvoorbeeld niet aan de vereiste normen voldoen, moeten het officiële visum aanvragen. Ook als je moet overstappen in de Verenigde Staten van Amerika is een ESTA vereist. De goedgekeurde ESTA is geldig voor twee jaar of tot de vervaldatum van het paspoort. Het is mogelijk om meerdere keren naar de Verenigde Staten te reizen binnen deze tijdsperiode. Reizigers die niet beschikken over een geldig ESTA of visum worden niet toegelaten bij het boarden van vluchten en bootreizen naar de Verenigde Staten van Amerika.

Een ESTA aanvragen en de kosten
Je moet minimaal 72 uur vóór vertrek een ESTA aanvragen. Een ESTA aanvragen kan gemakkelijk online. Hiervoor hoef je niet naar de Amerikaanse Ambassade te gaan. Een ESTA kan je gemakkelijk 24 uur per dag online aanvragen door digitaal een formulier in te vullen. Vervolgens kunnen de ESTA kosten à €29,95 per persoon worden voldaan, door middel van een van de online betaalmogelijkheden. Direct nadat de betaling is ontvangen wordt de aanvraag in behandeling genomen. Vaak heb je al binnen 24 uur een antwoord. Als je met spoed naar de Verenigde Staten moet, is het ook mogelijk een spoedaanvraag te doen. Deze worden sneller in behandeling genomen.

Dit vind je misschien ook leuk