Het volgen van vijf gezonde levensstijlgewoontes kan de levensverwachting met tien jaar of meer verhogen

Het volgen van vijf gezonde levensstijlgewoontes kan de levensverwachting met tien jaar of meer verhogen

Het handhaven van vijf gezonde gewoonten – een gezond dieet eten, regelmatig sporten, een gezond lichaamsgewicht houden, niet te veel alcohol drinken en niet roken – kan tijdens de volwassenheid meer dan een decennium aan de levensverwachting toevoegen, volgens een nieuwe studie. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat vrouwen en mannen die de gezondste levensstijl hadden, 82% minder kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 65% minder kans om te sterven aan kanker in vergelijking met degenen met de minst gezonde levensstijl in de loop van de periode van ongeveer 30 jaar studie.

Harvard onderzoekers keken naar 34 jaar gegevens van 78.865 vrouwen en 27 jaar gegevens van 44.354 mannen die respectievelijk deelnamen aan een vervolg studie. De onderzoekers keken naar hoe vijf laag-risico leefstijlfactoren – niet roken, lage body mass index, minstens 30 minuten of meer per dag van matige tot krachtige fysieke activiteit, matige alcoholinname (bijvoorbeeld een glas wijn per dag voor vrouwen, of maximaal twee glazen voor mannen), en een gezond dieet – de mortaliteit kan beïnvloeden.

Voor studiedeelnemers die geen van de laag-risicovolle leefstijlfactoren gebruikten, schatten de onderzoekers dat de levensverwachting op 50-jarige leeftijd 29 jaar was voor vrouwen en 25,5 jaar voor mannen. Maar voor degenen die alle vijf laag-risicofactoren gebruikten, werd de levensverwachting op 50-jarige leeftijd geschat op 43,1 jaar voor vrouwen en 37,6 jaar voor mannen. Met andere woorden, vrouwen die alle vijf de gezonde gewoonten hadden behouden, wonnen 14 jaar, en mannen die dit deden 12 jaar, vergeleken met degenen die geen gezonde gewoonten hadden.

In vergelijking met degenen die geen van de gezonde levensstijl gewoonten volgden, hadden degenen die alle vijf volgden 74% minder kans om te sterven tijdens de onderzoeksperiode. De onderzoekers ontdekten ook dat er een dosis-responsrelatie was tussen elk individueel, gezond levensstijlgedrag en een verlaagd risico op vroegtijdig overlijden, en dat de combinatie van alle vijf gezonde gedragingen verband hield met de meeste extra jaren van het leven.

Dit vind je misschien ook leuk