Vrouw in de bouw: 5 tips

Vrouw in de bouw: 5 tips

Laatst geüpdatet op april 29, 2019 by Redactie

Vrouwen kiezen al lang niet meer zo vaak voor een ‘typisch vrouwenberoep’. Ook al worden sommige werkvloeren nog steeds gedomineerd door mannen; er is ook steeds vaker genoeg ruimte voor vrouwen aanwezig. Maar de bouw lijkt toch echt een mannenwereld te blijven. Dus wat kun je nu allemaal doen om jouw kansen als vrouw in de bouw te vergroten? We geven je graag een aantal handige tips!

1. Sta je mannetje
Behalve dat een baan in de bouw fysiek zwaar is en de arbeidsomstandigheden niet altijd ideaal zijn, is het traditioneel gezien het domein van mannen. Als vrouw in zo een beroep moet je dan toch je mannetje kunnen staan. Je kwetsbaar opstellen is bijvoorbeeld een van die dingen die ze in deze sector niet gewend zijn.

2. Houd je aan de veiligheidsvoorschriften
Er zijn natuurlijk allerlei veiligheidsvoorschriften in de bouw waar je jezelf aan moet houden. Door op de hoogte te zijn van deze voorschriften en jezelf goed uit te rusten vergroot jij jouw kansen op een baan. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een bouwhelm, de juiste moderne werkschoenen, een stofmasker, veiligheidsbril, handschoenen en ga zo maar door. Je haalt dit soort items natuurlijk bij een bekende en betrouwbare aanbieder zoals bijvoorbeeld engelbert strauss. Zo weet je zeker dat je de juiste kwaliteit in huis haalt, en direct een goede indruk achterlaat.

3. Ga uit van een fulltime functie
Een van de redenen dat er (nog) niet zo veel vrouwen op de bouw te vinden zijn, is omdat het niet altijd goed te combineren is met de kinderen. De mogelijkheden om parttime te kunnen werken zijn namelijk minimaal, en dat maakt het vaak wat lastig wanneer er kinderen in huis zijn. Ga dus vooral uit van een fulltime functie.

4. Ken alle mogelijkheden
Zorg dat je op ieder gebied goed geïnformeerd bent; en dus ook op het gebied van functies. Er zijn de afgelopen jaren niet voor niets allerlei campagnes geweest om vrouwen bij de bouw te betrekken. Er zijn namelijk meer functies dan alleen de functie als bouwvakker of administratief medewerker; functies als vrouwelijke uitvoerder of projectleider zijn ook gewoon aanwezig.

5. Heb en presenteer de juiste skills
Zorg hoe dan ook dat je de juiste skills in huis hebt en, net als bij iedere andere baan, weet hoe je deze moet presenteren. Toon initiatief, wees niet bang om vragen te stellen, heb zelfvertrouwen en ben vooral duidelijk en direct.

Dit vind je misschien ook leuk