Wil je meer energie? Dit is wat echt helpt

Wil je meer energie? Dit is wat echt helpt

Voel je je soms alsof je batterij zwak is? Je begint sterk, maar tegen het midden van de dag begin je je lusteloos te voelen. We worden allemaal moe van tijd tot tijd, maar vermoeidheid komt vaker voor naarmate we ouder worden. Ervan uitgaande dat je huisarts medische oorzaken voor blijvende vermoeidheid heeft uitgesloten, zijn er enkele basisstappen die je kunt nemen om je elke dag energieker te voelen.

Doe het rustig aan. In plaats van je batterijlevensduur in twee uur te verbranden, verspreid het dan tussen ochtendtaken, middagtaken en avondactiviteiten – met rust en maaltijden er tussenin.

Maak een wandeling of doe een dutje. Een kort dutje kan energie herstellen, maar als je moeite hebt om ’s nachts voldoende te slapen, kan dutten de slapeloosheid verergeren. In plaats van een siësta te nemen, ga aan de slag. Sta op en loop een rondje, of beweeg gewoon. Als je echter geen last van slapeloosheid hebt, geniet dan van dat middagdutje van 20 tot 30 minuten.

Sla de meeste supplementen over. Er is geen bewijs dat supplementen die energie stimuleren of “verouderen” werken. IJzer is bijvoorbeeld alleen nuttig als je duidelijk een tekort hebt, wat gecontroleerd kan worden met een bloedtest. Het is waar dat B-vitamines (B1, B2, B6, B12) het lichaam helpen het voedsel om te zetten in de vorm van energie die cellen kunnen verbranden, maar het is een mythe dat het innemen van meer B-vitamines je cellen aanjaagt.

Eet langdurige brandstof. Je lichaam verbrandt door suikers en sterk verwerkte koolhydraten, zoals wit brood, witte rijst of bereide bakkerijproducten, sneller dan eiwitten en de koolhydraten in volle granen. Probeer in plaats daarvan yoghurt met een handje noten, rozijnen en honing. Je lichaam zal deze carb-fiber-eiwitmix geleidelijker opnemen. Om echt de hele dag fit te zijn, eet een ontbijt en een lunch met complexe koolhydraten en eiwitten.

Sla maaltijden niet over. Het is beter om je maaltijden gelijkmatig in te delen zodat je lichaam de voeding krijgt die het de hele dag nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk