Je woning van meer ruimte voorzien

Je woning van meer ruimte voorzien

Laatst geüpdatet op juli 4, 2018 by Redactie

Meer ruimte in huis is natuurlijk altijd prima. Het is niet alleen fijn om meer ruimte te hebben, maar het verhoogt ook de waarde van je huis. Nu kun je natuurlijk proberen door slim in te richten meer ruimte te creëren. Vaak kun je dan inderdaad wel wat extra ruimte maken. Maar er zijn ook manieren waardoor je in een keer veel meer ruimte erbij krijgt in huis. Wil jij je woning van meer ruimte voorzien? Dat doe je op deze 6 manieren!

1. Een dakkapel
Een dakkape

Een dakkapel zorgt op zichzelf niet voor heel veel extra ruimte in huis. Maar het maakt wel een enorm verschil in bruikbare ruimte. Onder een schuin dak kun je niet rechtop staan, dus kun je die ruimte niet inrichten met meubels. Veel mensen gebruiken deze lagere ruimtes om kasten te bouwen. Met een dakkapel zorg je voor heel wat extra ruimte waar je gewoon kunt staan. Daarnaast valt er meer licht naar binnen, waardoor de ruimte ook nog eens groter lijkt.

2. Een carport
Een carport zorgt voor extra ruimte naast de woning. Carports zijn ideaal omdat je dan altijd droog kunt in- en uitstappen. Heb je een garage, dan komt die vrij om in te richten als hobbyruimte of als extra slaapkamer. Onder de carport worden ook vaak spullen bewaard. En je kunt er ook je fietsen droog parkeren.

3. Een veranda
Een veranda
De veranda werd voorheen veel toegepast in Amerika. De laatste jaren zie je ze ook hier in Nederland een enorme opmars maken. Een veranda is een vaste overkapping die meestal vast zit aan het huis. Je hebt hierdoor altijd een comfortabele plek om buiten te zitten. Je zit uit de wind en ook lekker droog. Je kunt de veranda in de woning integreren met een mooie glazen schuifdeur. Zo kun je vanuit huis rechtstreeks te tuin in lopen.

4. Veel licht in huis
Gebruik zoveel mogelijk licht in huis. Dakramen en dakkapellen zijn op de bovenverdieping een goed idee. Maar zorg ook beneden voor voldoende licht. Heb je een plat dak, bijvoorbeeld boven de keuken? Dan kun je ook hier een raam of lichtkoepel in maken. Hoe meer licht je hebt, hoe groter de ruimte lijkt.

5. Ruimtes koppelen
Heb je twee ruimtes die eigenlijk prima bij elkaar kunnen? Breek de muur open en maak een mooie overgang. Door bijvoorbeeld de keuken bij de kamer te trekken, creëer je ineens veel meer ruimte. Het lijkt weinig, alleen een muur uitbreken, maar het heeft veel meer effect dan je denkt. Overigens moet je wel opletten dat je geen dragende muren sloopt…

6. Een aanbouw
Heb je echt ruimte tekort en gaan de vorige oplossingen niet voldoende helpen? Dan is het misschien tijd voor een aanbouw. Hierbij bouw je een extra ruimte aan de woning vast. Je kunt, als je een plat dak hebt, ook kiezen voor een extra verdieping. Op die manier creëer je in een keer heel veel extra ruimte. Nadeel is dat een aanbouw ten koste gaat van je tuin. Bovendien is het ook een erg dure oplossing, omdat je een flinke verbouwing moet uitvoeren. Je zult dus heel wat moeten sparen om dit voor elkaar te krijgen. Maar wanneer je niet wilt verhuizen en je hebt er genoeg ruimte voor, is een aanbouw wel een prachtige oplossing die ook de waarde van de woning verhoogd.

Je kunt je woning op verschillende manieren van meer ruimte voorzien. Soms is een kleine verbouwing voldoende, zoals het bouwen van een dakkapel. In andere gevallen zijn er drastischere maatregelen nodig. Dan is het goed om te overwegen hoe belangrijk die extra ruimte voor jou is. Is het de verbouwing waard? Of wordt het tijd om te verhuizen? Een vraag die alleen jijzelf kunt beantwoorden.

Dit vind je misschien ook leuk