Zo date je succesvol als alleenstaande ouder

Zo date je succesvol als alleenstaande ouder

Laatst geüpdatet op augustus 24, 2018 by Redactie

Iedereen weet dat daten onder de beste omstandigheden gecompliceerd is. Voeg daar kinderen aan toe en dingen kunnen dubbel zo ingewikkeld worden. Maar dit hoeft een alleenstaande ouder niet te verhinderen om succesvol te daten. Hier zijn 15 gedachten om te overwegen, of je nu net gaat beginnen met daten of nadenkt over een toekomst met iemand met wie je al een tijdje date:

1. Zorg eerst voor veiligheid. Natuurlijk is de veiligheid van je kind prioriteit nummer één. Roep daarom de hulp in van je moeder of de meest betrouwbare babysitter. Dit is ook in jou voordeel, zodat je zonder zorgen kunt ontspannen en genieten van je date.

2. Wees op voorhand eerlijk over je status. Het is niet altijd gemakkelijk om het feit aan te halen dat je kinderen hebt wanneer je uitgaat met iemand die nieuw is. Maar het is het beste om het vanaf het begin te zeggen en zo later verrassingen te voorkomen.

3. Overweeg zorgvuldig de interesse van potentiële partners in familiezaken. Als je je aangetrokken voelt tot iemand die niet geïnteresseerd is in een levensstijl waarin een kind is, maar die verwacht dat je past in zijn kinderloze levensstijl, is dit scenario voorzien van een ‘rode vlag’.

4. Introduceer niet een aantal potentiële partners aan je kinderen. Wees selectief met wie je date en vooral selectief over wie je in het leven van je kinderen brengt.

5. Wees voorzichtig met social media. Plaats geen informatie over je kinderen op je datingprofiel. Dit omvat foto’s van jou met je kinderen of informatie over hen, inclusief namen, leeftijden of waar ze naar school gaan.

Lees ook: Tips voor een gelukkig leven als single moeder

6. Maak je klaar om flexibel te zijn. De behoeften van kinderen passen niet netjes in je datingagenda. Als je gaat daten, heb je geduld, aanpassingsvermogen en improvisatie nodig.

7. Begrijp dat kinderen de prioriteit zullen hebben. Het kan frustrerend zijn wanneer je een date moet annuleren (misschien voor de derde keer) omdat een kind ziek is of hulp nodig heeft bij het maken van huiswerk. Het maakt deel uit van de deal.

8. Realiseer je dat kinderen hun eigen emotionele agenda hebben. Bij een date is het moeilijk genoeg om je eigen gevoelens te doorgronden. Maar kinderen voegen vaak hun eigen toe aan de mix. Luister aandachtig en eer die emoties.

9. Neem je tijd. Een nieuwe relatie aangaan is onder geen enkele omstandigheid raadzaam, maar vooral als het om kinderen gaat. Als je relatie serieus wordt, zullen de volgende stappen je kind sterk beïnvloeden.

10. Wees voorzichtig als je een potentiële partner aan je kinderen introduceert. Kinderen kunnen bang zijn voor welke veranderingen een nieuwe persoon in je leven zal brengen, of ze kunnen hun hoop op een permanente relatie krijgen. Hoe dan ook, het is het beste om te wachten op introducties totdat er een verbinding is tussen jou en je partner.

11. Zet je kind niet in de rol van vertrouwelinge. Je kunt open zijn over je gevoelens zonder informatie te gevoelig of gedetailleerd te delen. Om je gedachten en gevoelens te verwerken, ga je naar het oor van je beste vriendin, broer of zus.

12. Verwacht geen goedkeuring van je kinderen. Natuurlijk wil je de gevoelens van je kinderen gevoelig hanteren, maar (afhankelijk van het kind) wil hij je misschien niet “delen” met iemand anders. Er is een goede balans tussen het respecteren van de wensen van je kind en het eren van je eigen wensen.

13. Wees realistisch. Zorg er na introducties voor dat je niet al te snel veel verwacht van je nieuwe relatie. Iemand die nooit kinderen heeft gehad, heeft veel tijd nodig om zijn eigen relatie met je kinderen te ontwikkelen.

14. Geniet ervan meer te zijn dan een ouder. Je neemt je opvoedingsverantwoordelijkheid serieus. Maar dat is niet alles wat je bent. Het is prima om jezelf een veelzijdige mens te vinden. Neem een oppas, ontspan en trakteer jezelf op een avond in de stad.

15. Houd je dromen levend. Je bent voor altijd een ouder, maar je hoeft niet voor eeuwig een alleenstaande ouder te zijn. Iemand zal van jou – en je kinderen – gaan houden.

Dit vind je misschien ook leuk