Zo maak je af waar je aan bent begonnen!

Zo maak je af waar je aan bent begonnen!

Zeker, we hebben het allemaal gedaan: iets nieuws beginnen, het laten en niet meer afmaken. Daar is niets mis mee, tenzij het een frequent patroon is. Denk aan de gitaarlessen waaraan je bent begonnen en gestopt, het boek wat je van plan was te af te schrijven, maar waaraan je maanden of jaren niet aan hebt gewerkt. Of het blog dat je begon en waarop je oprecht hoopte regelmatig stukjes te plaatsen. Het succesvol afronden van een project vergt een goede planning en bewuste actie. Als je ooit aan een iets bent begonnen, weet je dat elk doel/project wordt geleverd met een eigen reeks uitdagingen die niet zichtbaar zijn wanneer je voor het eerst begint. Hier enkele tips over hoe je dingen waaraan je begint kunt afmaken.

1. Wees selectief in wat je begint
Wanneer je aan iets begint, zorg dan dat het iets is waar je gepassioneerd over bent. Anders zal het een tijdverspilling zijn en had je je tijd en middelen beter voor iets anders kunnen gebruiken. Als je de lat te hoog legt voor wat je wilt doen, is het voltooiingspercentage ook hoger. Als je niet zeker weet of dit iets is dat je echt wilt doen – probeer het op kleine schaal en kijk of het is waar je in geïnteresseerd bent.

2. Denk na over wat je nodig hebt
Maak een plan over hoeveel tijd en moeite dit idee zal kosten, zodat je er een overzicht over hebt. Het hoeft niet uitgebreid te zijn. Alleen een korte samenvatting helpt. Het punt is om iets te hebben dat je begeleidt.

3. Maak een begroting van tijd en energie
Nadat je je overzicht hebt gemaakt, moet je een realistisch beeld hebben van hoeveel tijd en inspanning je nodig hebt om dit af te maken. Plan je tijd en middelen dienovereenkomstig in en integreer ze in je planning/takenlijst. Geef jezelf ook wat buffer, in geval van onvoorziene omstandigheden. Een grote reden voor verlies van enthousiasme of energie is wanneer mensen de hoeveelheid werk die nodig is om het doel tot leven te brengen overschat wordt.

4. Stop met een perfectionist te zijn
Hoeveel van ons blijven werk uitstellen omdat we het precies goed willen maken? Perfectionisme kan goed zijn, maar als je verlangen naar perfectionisme je belet zaken voor elkaar te krijgen, dan is het goed om het uit te dagen. Probeer dit: Ten eerste, breek de taak in vele kleine stappen en focus vervolgens op één onderdeel tegelijk. Ten tweede, geef jezelf toestemming om een ​​conceptversie te maken. Dit betekent dat het niet nodig is om het de eerste keer goed af te handelen. Het maken van een concept, zelfs als het een waardeloos is, is beter dan als je helemaal niets hebt gedaan.

5. Wijd je eraan
Zodra je begint, moet je je ervoor inzetten. Wat je ook gepland hebt, doe het. Geef jezelf de mogelijkheid om iets te laten voor wat het is als het echt niet in lijn is met je visie, maar houd je anders aan je woord.

6. Maak contact met je einddoel
Misschien heb je dit meegemaakt. Wanneer je aan een nieuw project begint, ben je vol energie en enthousiasme. Later vervaagt deze energie beetje bij beetje. Je bent nog steeds enthousiast over het totale project, maar je bent niet zo onder de indruk van de kleine taken die deel uitmaken van het werk. Maar al dit kleine werk maakt deel uit van wat uiteindelijk leidt tot je mooie visie. Elk klein beetje van wat je nu doet, telt voor het realiseren van die eindvisie. Het is gewoon om dat uit het oog te verliezen, omdat je verstrikt bent geraakt in je dagelijkse leven. Omring jezelf met alles dat je doet denken aan je einddoel, zoals je visie board, foto’s van anderen die hetzelfde doel hebben bereikt, en objecten die het doel vertegenwoordigen.

7. Volg het pad die het meeste plezier geeft
De gemakkelijkste en meest moeiteloze manieren om projecten te voltooien, is door flexibel te zijn in je benadering. De meeste mensen zullen bijvoorbeeld de taken in hun takenlijst in de juiste volgorde afmaken. Eerst taak 1, gevolgd door taak 2, dan taak 3, etc. Klinkt eenvoudig en gemakkelijk, nietwaar? Dit is niet altijd de meest effectieve methode. Op sommige dagen zou je bijvoorbeeld iets uitstellen omdat je het gevoel hebt taak 3 te doen in plaats van taak 1. Als je jezelf wat meer flexibiliteit geeft over wat je moet doen, wordt werken aan het project een groot avontuur. Je doet wat je op dat moment het gelukkigst maakt. Wanneer je dit doet, wordt je automatisch productief in je werk.

8. Volg je voortgang
Door je voortgang te volgen, kun je beter begrijpen hoe het met je gaat en heb je een doel dat je kunt bereiken. Dit maakt het gemakkelijker om bij te blijven met het moment. Maak een schema waar je je doelen en je huidige status vastlegt. Bekijk vervolgens elke week je voortgang. Welk percentage van je einddoel heb je bereikt? Ligt het op schema? Wat is je doel voor de volgende week? Dit maakt je verantwoordelijk voor je doel en helpt je op koers te blijven.

9. Vier wat je tot nu toe hebt gedaan
Soms raken we ontmoedigd door alle dingen die gedaan moeten worden. Het lijkt erop dat het niet uitmaakt hoeveel tijd we besteden, het is onmogelijk om het af te maken. De hoeveelheid werk overvalt ons. Alles wat je tot nu toe hebt gedaan is een prestatie! Geef jezelf een klopje op de rug. Vier het proces, de rust, het doen, de voltooiing, alles. Als je klaar bent, ga je verder met wat je aan het doen was.

10. Forceer het niet als het echt niet werkt
Soms gebeurt het gewoon dat je interesse in het doel verliest, en het is normaal. We veranderen, onze interesses veranderen en we krijgen de hele tijd nieuwe ideeën en inspiratie.
Het lijkt misschien een grote verspilling van alles wat je gedaan hebt, maar het is geen groot probleem. Je bent in staat om veel meer te bereiken dan je denkt. Geef jezelf de toestemming om het te laten gaan als het niet lukt, en je zult misschien meteen veel nieuwe dingen tegenkomen die je op weg helpen.

Dit vind je misschien ook leuk