Zo voorkom je overgewicht bij huisdieren

Zo voorkom je overgewicht bij huisdieren

Net als mensen kunnen huisdieren zwaarlijvig worden en overtollig lichaamsvet ontwikkelen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes of gewrichtsaandoeningen. Om ervoor te zorgen dat je harige beste vriend de hoogste kwaliteit van leven heeft en zijn levensduur verlengt, moet je deze eenvoudige stappen volgen om te voorkomen dat je huisdier zwaarlijvig wordt.

Gewichtstoename bij huisdieren is vaak een gevolg van overvoeding en gebrek aan beweging. Om je huisdier op een gezond gewicht te houden, moet je zorgen voor een gezonde balans tussen voedselinname en fysieke activiteit. Geef je hond of kat bijvoorbeeld twee tot drie maaltijden per dag in plaats van te allen tijde voedsel te bieden, en zorg ervoor dat je ten minste één lange dagelijkse wandeling of wat speeltijd opneemt.

Het handhaven van een gezond gewicht voor honden en katten hangt ook af van het type voeding dat ze dagelijks eten. Kies voor geschikt voer op basis van leeftijd, het gewicht en het activiteitenniveau van het dier. Over het algemeen moeten jongere honden en katten meer calorieën per kilo lichaamsgewicht consumeren dan oudere honden en katten. Dieren met een actieve levensstijl en zwangere of zogende vrouwen hebben meer eiwitten, mineralen en calorieën nodig in hun dieet.

Lees ook: Welke type hondenvoer is het beste voor je hond?

Behalve voeding en lichaamsbeweging, kunnen eigenaren van huisdieren het gewicht van hun huisdier regelmatig controleren door ze op dezelfde tijd van de dag te wegen. Dit kan effectief zijn bij het oppikken van de gewichtstoename van je huisdier voordat het een serieuzer probleem wordt.

Overgewicht kan ook worden veroorzaakt door een aantal ernstige gezondheidsproblemen in plaats van alleen maar slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging. Gewichtstoename kan verband houden met hormoonproblemen, zoals hypothyreoïdie bij honden en acromegalie bij katten, wat wordt gedefinieerd als productie van overtollig groeihormoon. Honden met hypothyreoïdie worden zwaarder zonder meer te eten dan normaal, terwijl katten met acromegalie een verhoogde eetlust ervaren. Honden en katten met het syndroom van cushing zullen er uitzien alsof ze aankomen met hun dikbuikige uiterlijk, maar deze dieren ervaren zelden gewichtstoename.

Ongeacht de oorzaak van obesitas bij honden en katten, kunnen ernstige secundaire ziektes en gezondheidsproblemen ontstaan ​​als het dier onbehandeld blijft. Denk aan gewrichtsproblemen, zoals artritis en mobiliteitsverlies. Naast deze gezondheidsproblemen, kan een zwaarlijvig huisdier ook moeite hebben met ademhalen, vermoeid raken door routine-oefeningen en zichzelf niet goed kunnen verzorgen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je huisdier te verwennen met tafelresten en extra porties eten, kun je overwegen om twee keer na te denken over de gevolgen.

Dit vind je misschien ook leuk