Zo wordt je een gelukkige moeder!

Zo wordt je een gelukkige moeder!

Laatst geüpdatet op april 17, 2024 by Redactie

We houden van het moederschap en we houden van onze kinderen, maar laten we wel eerlijk wezen: het ouderschap is moeilijk. Hoewel het geluksniveau van ouders verschild, is één ding zeker: het kost wat moeite om te kunnen zeggen: “Ik geniet echt van het ouderschap!”. Dus, wat zijn de geheimen van gelukkige ouders? Ongeacht of je een schreeuwende peuter hebt of een opgroeiende tiener, wetenschappers en onderzoekers op het gebied van positieve psychologie hebben strategieën gevonden die je kunnen helpen je rol als ouder te waarderen en je relaties met je kinderen te verbeteren: Zo wordt je een gelukkige moeder!

Gelukkige ouders vieren hun prestaties

Als ouders denken we dat er altijd meer is wat we kunnen doen, meer tijd die we moeten besteden, meer liefde die we kunnen geven – en daarom hebben we het gevoel dat we voortdurend tekortschieten. Maar dit soort denken is op zijn best niet zinvol. Denk na over enkele belangrijke behoeften van je kinderen en wat je hebt gedaan om hen tevreden te stellen. Of reflecteer op beslissingen die je hebt genomen en die hebben geresulteerd in betere resultaten voor je kinderen. Wanneer je voelt dat je niet genoeg doet, denk dan eens terug aan deze prestaties.

Lees ook: 15 dingen die je moet opgeven om een gelukkige ouder te zijn

Gelukkige ouders plannen speeltijd – voor zichzelf

Zoals een onderzoek aantoonde, van alle dingen die we doen, zijn we het gelukkigst wanneer we ons bezighouden met vrijetijdsactiviteiten. Vergeet niet dat je je emoties over brengt op je kinderen – om nog maar te zwijgen van alle anderen om je heen, dus als je prikkelbaar en gestrest bent, bedenk dan hoe dat de manier waarop je met je familie omgaat beïnvloedt. Het is belangrijk om elke dag (of op zijn minst de meeste dagen) wat “ik” -tijd te plannen, waar je tijd kunt besteden aan iets dat je gelukkig maakt, of dat nu een spannende roman is, joggen of tuinieren.

Gelukkige ouders houden geen wrok

Misschien is je dochter de mobiele telefoon kwijtgeraakt die je haar vorige maand net had gekocht, of je kleuter tekende voor het eerst in jaren op de muur. Natuurlijk moet je je kinderen op de juiste manier disciplineren – maar je moet ze ook vergeven en eventuele wrok loslaten. Onderzoekers hebben ontdekt dat vergevensgezinde mensen minder angstig, minder depressief en minder vijandig zijn dan mensen die wrok koesteren. Ze hebben ook een hoger niveau van welzijn, positieve emotie en zijn meer tevreden met hun leven in het algemeen. Dus doe jezelf – en je kinderen – een plezier en beoefen vergeving.

Dit vind je misschien ook leuk