14 x zelfhulpboeken om nu te lezen

14 x zelfhulpboeken om nu te lezen

by Redactie

Laatst geüpdatet op augustus 10, 2021 by Redactie

In de zoektocht naar jezelf en naar antwoorden op verschillende vragen van het leven, zijn zelfhulpboeken een goede aanvulling. We zetten hier de nieuwste exemplaren op een rij, die nu in de winkel liggen of binnenkort uitkomen.

HooptimismeHooptimisme
100 sleutels voor een hoopvol leven

Niet eerder spraken we zo vaak het woord ‘hoop’ uit. Maar wat betekent dat begrip precies? Leo Bormans onderzoekt het al jaren, onder andere voor Hoop. The World Book of Hope waarin hij de belangrijkste inzichten over hoop samenbracht van honderd professoren uit vijftig landen. In zijn nieuwe boek Hooptimisme vertaalt hij die kennis en wetenschap in honderd concrete adviezen om een hoopvol leven te leiden. Want hoop is de motor, optimisme de richting.

We staan als het ware voor de poorten van het nieuwe ‘Rijk van de Vrijheid’. Richten we ons daarbij vooral op de ‘negatieve vrijheid’ (de afwezigheid van beperkingen) of op de ‘positieve vrijheid’ (de aanwezigheid van mogelijkheden om te kiezen en je eigen leven te organiseren)? De keuze is aan ons. Hoopvolle mensen leven langer, zijn gelukkiger en succesvoller op bijna alle gebieden van het leven. Het goede nieuws is dat we kunnen leren hoopvoller in het leven te staan, ook en vooral als de toekomst wankel en onzeker lijkt. Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen.

Het gaat niet om een zweverig gevoel. Hooptimisme is de grote kracht van de mens. Elk inzicht wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Hoop is een positief virus en het is bijzonder besmettelijk. Het verlicht de pijn, versterkt het organisme en bevordert het herstel. In dit boek krijg je concrete sleutels in handen om zelf rechtop te kunnen blijven lopen, overeind te krabbelen of anderen te helpen om een nieuw evenwicht te vinden.

Hooptimisme
100 sleutels voor een hoopvol leven

Prijs: € 12.50

Geloof niet alles wat je denktGeloof niet alles wat je denkt
Wijsheden van moderne monnik Bjӧrn Natthiko Lindeblad voor een betekenisvol leven

De boeddhistische monnik Björn Natthiko Lindeblad vertelt in Geloof niet alles wat je denkt hoe hij zijn goede baan in het bedrijfsleven besloot op te zeggen, alles wat hij had te verkopen en maar liefst 17 jaar lang als bosmonnik in de boeddhistische leer gaat in kloosters in o.a. Thailand. De nuchtere en humoristische manier waarop hij zijn leven en de lessen deelt die hij als moderne monnik heeft geleerd, hebben ervoor gezorgd zijn boek Jag kan ha fel in Zweden een #1 bestseller is geworden. De Nederlandse vertaling Geloof niet alles wat je denkt verschijnt vandaag bij uitgeverij Spectrum.

Na zeventien jaar in kloosters in Thailand, Groot-Brittannië en Zwitserland keerde Björn terug naar Zweden als Björn ‘Natthiko’ Lindeblad (Natthiko betekent letterlijk ‘hij die steeds wijzer wordt’), waar hij grote moeite heeft om zich weer aan het dagelijks leven in Zweden aan te passen. Als hij zijn balans tussen de oosterse wijsheid en het westerse leven heeft gevonden, komt hij voor een nieuwe uitdaging te staan: de diagnose ALS.

Op een realistische en ontroerende manier deelt hij de lessen die hij geleerd heeft en hoe hij omgaat met zijn ziekte. Björn is ervan overtuigd dat liefde het belangrijkste in het leven is en dat niet alles geloven wat je denkt een van de meest waardevolle lessen van het leven is.

Geloof niet alles wat je denkt
Prijs: € 20,99

Aarden Zoek verbinding met de natuurAarden
Zoek verbinding met de natuur

Verbinding met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Aarden laat aan de hand van persoonlijke verhalen en gedachten zien wat we kunnen doen om die verbinding te intensiveren en te verdiepen – en wat het betekent om te aarden en in het moment te leven.

Maak kennis met een natuurlijke lifestyle in een tijd waarin zoveel om ons heen beredeneerd, geregeld en onpersoonlijk is. Die manier van leven kan zorgen voor balans, stilte, veerkracht, voldoening en nieuwe energie.

In dit boek vind je:

* Praktische en mindfulle oefeningen
* Adviezen voor beweging, rust en ademhaling
* Rebalancing van werk en leven
* Adembenemende natuurfoto’s

Aarden
Zoek verbinding met de natuur

Auteur: Ruth Allen
Prijs: € 22,99

Eerlijk werkEerlijk werk – maak een einde aan ongelijkheid op de werkvloer en werk effectiever samen

Grote aantallen werknemers worden uitgesloten, onderschat en onderbenut, terwijl we andere juist betrekken, overschatten en promoveren. Hier maken we ons allemaal schuldig aan. Dit is niet alleen immoreel en onrechtvaardig, het is ook slecht voor het resultaat. Eerlijk werk biedt de oplossing.

Kim Scott geeft strategieën voor iedereen die te maken krijgt met onrechtvaardigheid op de werkvloer:
WORD JIJ BENADEELD, advies over wat je kunt doen
ZIE JE HET GEBEUREN, tips over hoe je tot steun kunt zijn in plaats van een toeschouwer
BENADEEL JIJ ANDEREN, hoe herken je dat jouw gedrag schade toebrengt aan het vermogen van je team om samen te werken, en hoe je dat kunt veranderen
GEEF JE LEIDING, suggesties hoe je onrechtvaardigheid kunt voorkomen en wat je kunt doen als er, ondanks je inspanningen, toch vervelende dingen gebeuren

Eerlijk werk Prijs: €24,99

Activeer je nervus vagusActiveer je nervus vagus
Waarom stress niet alleen tussen onze oren zit

Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en contact heeft met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal.

Dit inzicht ligt aan de basis van de baanbrekende polyvagaaltheorie van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen W. Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen.

Activeer je nervus vagus

Prijs: € 21,99

Groeisprong: Ontdek het emmertje achter je speedbootGroeisprong: Ontdek het emmertje achter je speedboot

Je levensloop, loopbaan, relaties, team en je bedrijf ontwikkelen zich volgens patronen. Die kunnen succesvol zijn en groei stimuleren. Maar op een dag merk je dat ze niet meer voldoen. Je groeit niet meer, oude patronen staan je in de weg. Er hangt een emmertje achter je speedboot. Het boek Groeisprong helpt je die patronen te ontdekken en ermee aan de slag te gaan.

Groeisprong neemt je mee in de zoektocht naar diepgaande inzichten die leiden tot de volgende stap in je ontwikkeling. Het boek is gebaseerd op de succesvolle opleidingen en coaching die Melcherts met zijn Strategisch Coachen Groep geeft aan bedrijven en professionals. Het biedt praktische toepassingen uit ecologisch leiderschap, Transactionele Analyse, systeemtheorie, cybernetica, attachmenttheorie en creatietechnologie.

Inspirerende vragen, herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen helpen je bewust te worden van je energiebronnen en je innerlijke kompas. Je verdiept je zelfbewustzijn en vindt je weg naar vertrouwen en harmonie. Groeisprong is ook behulpzaam voor professionals die mensen begeleiden naar een nieuwe fase in hun leven of werk.

Regi Melcherts is oprichter van Strategisch Coachen Groep (SCG) en verzorgt opleidingen, coaching en mediation op het gebied van persoonlijke, professionele, team- en organisatiegroei. Executives, ondernemers, teamleiders en professionals weten hem te vinden. Hij publiceert over mediation, empowerment en leiderschap.

Prijs: 32,50

Anders omgaan met boosheidAnders omgaan met boosheid
De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid

Boosheid is een intense emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan, en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede. Pijnlijke relaties zijn het gevolg.

David Dewulf toont in dit boek hoe je boosheid om kunt buigen tot een constructieve kracht. Thema’s die aan bod komen zijn waarden, persoonlijke kracht, oprecht luisteren, empathie en vergeven. Verder is er ook aandacht voor conflicten, (vecht)scheiding en ouderschap zonder boosheid.

> Gebaseerd op mindfulness, compassie en geweldloze communicatie
> Met tal van tips en oefeningen om de inzichten ook echt in je leven te integreren
> Inclusief tien gratis meditatiedownloads

Anders omgaan met boosheid
De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid

David Dewulf
Prijs: € 15,99

ANDERS LEVENANDERS LEVEN

Pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Als Manu Keirse terugkeert naar het dorp van zijn jeugd, merkt hij hoe anders we leven dan vroeger. Gelukkig maar: we zijn een stuk vrijer dan vroeger en de vele voordelen van de pijlsnelle medische en technologische vooruitgang spreken voor zich. Maar onze huidige manier van leven eist ook steeds duidelijker zijn tol: ouderen hebben het gevoel aan de kant geschoven te worden, jongeren belanden in een burn-out en de kwetsbare mensen krijgen niet de zorg die ze verdienen.

Aan de hand van drie basisthema’s – anders ouder worden, anders ziek zijn en anders sterven – gaat Manu Keirse in dit inspirerende boek op zoek naar een fundamenteel andere manier van leven. Hij stelt daarbij prikkelende vragen én geeft genuanceerde antwoorden. Want hoe kunnen we ons leven en onze carrière op een heel andere manier vorm geven, zodat jongeren tijd hebben voor hun gezin en ouderen volop kansen krijgen om zich te ontplooien? Hoe kunnen we generaties niet naast elkaar, maar met elkaar laten leven? En wat als we de mens en niet de technologie centraal stellen in de gezondheidszorg?

ANDERS LEVEN

Pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Manu Keirse
Prijs: € 15,99

The Joy ListThe Joy List
111 bijzonderheden die jou vrolijk maken

De wereld is een visueel concert, je moet je alleen maar laten verwonderen door wat je ziet. Vele momenten van vreugde kunnen tot geluk leiden, vindt auteur Elise De Rijck. En daarom schreef ze The Joy List. Een bijzonder boek waarmee je 111 dingen, personen, activiteiten, … kunt spotten of voelen, die jou vreugde brengen.

Dit boek laat je op een andere manier naar je omgeving kijken, het laat je dingen zien die je nooit eerder zag. Andere dingen die je al talloze keren opgemerkt hebt, zullen ineens in een ander daglicht komen te staan.

Joyspotting is geen nieuw fenomeen. Vorig jaar gingen we massaal op berenjacht tijdens de dagelijkse wandelingen in de buurt. Ook #iseefaces is een bekend voorbeeld. In diverse steden worden pleinen en straten opgevrolijkt met kleine ingrepen in felle kleuren. Auteur Elise De Rijck rijkt met dit boek de hand aan iedereen die een tikkeltje magie wil toevoegen aan elke dag. Je hoeft niet meteen al huppelend door de straten te lopen, maar zet je automatische piloot af en je figuurlijke joyspotters bril op. Zie je iets dat jou vrolijk maakt?

Het boek zet aan om foto’s te bewaren, (aan)tekeningen te maken en souvenirs te verzamelen. Het geeft ook tips en ruimte om jouw persoonlijke joylist compleet te maken.

The Joy List
111 bijzonderheden die jou vrolijk maken

Elise De Rijck
Prijs: € 15,99

De ultieme overwinningDe ultieme overwinning
Ellen Schouppe en Tara Kuklis

Coach jezelf met dé methode die gebruikt wordt door topsporters! In De Ultieme Overwinning leert topsportpsychologe Ellen Schouppe jou hoe het ontwikkelen van attitudes als leiderschap, energiemanagement en mentale veerkracht een hefboom vormt voor je talenten. Het is een inspirerend boek voor iedereen die topprestaties wil neerzetten in de sportwereld of op de werkvloer.

Neem je persoonlijke ontwikkeling in eigen handen, laat je inspireren door toppres-teerders en bereik zo je eigen doelen als professional in je vakgebied, als sporter, als ondernemer maar bovenal als persoon. Dit boek combineert een uniek en praktisch ontwikkelingsplan van 7 attitudes met getuigenissen van 40 toppresteerders uit de sportwereld. Onder andere Vincent Kompany, Elodie Ouédraogo, Kevin Borlée en Vincent Vanasch vertellen hoe dit plan dé kickstarter is voor een topversie van jezelf.

De ultieme overwinning
Ellen Schouppe en Tara Kuklis
Prijs: € 24,99

In 7 stappen naar de beste versie van jezelfIn 7 stappen naar de beste versie van jezelf

Ga op zoek naar de allerbeste versie van jezelf met Bevrijd.
Actrice, yoga-docente en auteur Margot Hallemans leert je in dit boek alles over de ‘7 senses’, de zeven stappen die je terug naar jezelf brengen. Deze ontwikkelingsdomeinen leren je bewuster leven en jezelf te bevrijden van de dagelijkse opgelegde patronen.

Je doorloopt het proces zoals je dat zelf wilt: je neemt wat je wilt en laat links liggen wat je niet (meer) nodig hebt.

Ieder hoofdstuk focust op een bepaald lichaamsgebied (Mind, Body, Hart, …) en bevat inspirerende informatie, nuttige tools en talrijke yogaposes die Margot uit eigen ervaring en onderzoek deelt!

Bevrijd
In 7 stappen naar de beste versie van jezelf
Margot Hallemans
Prijs: € 21,99

Wat is je overkomen?Wat is je overkomen?

Oprah Winfrey en Dr. Bruce Perry: gesprekken over de impact van trauma, veerkracht en de weg naar herstel

Niemand minder dan Oprah Winfrey gaat in dit boek, samen met trauma-expert Bruce Perry, aan de hand van gesprekken op zoek naar inzicht in mensen, gedrag en onszelf. Oprah Winfrey deelt ook haar persoonlijke ervaringen. De kern is dat in plaats van ons af te vragen ‘Wat is er mis met je?’ we beter kunnen vragen ‘Wat is je overkomen’? Zodat we wegblijven van schuldgevoelens en schaamte en ons juist richten op herstel en begrip. Deze subtiele, maar baanbrekende verandering in onze kijk op trauma’s stelt ons in staat ons verleden te begrijpen zodat we de weg naar de toekomst kunnen inslaan.

Gebeurtenissen uit onze vroege jeugd – zowel goed als slecht – hebben grote invloed op het volwassen leven. Tegenslagen en trauma’s uit de kindertijd hebben een blijvende impact op onze fysieke en emotionele gezondheid. Inmiddels begrijpen we dat we als kinderen gevoeliger zijn voor ontwikkelingstrauma dan als volwassenen.
Wat is je overkomen? is met de persoonlijke ervaringen en zelfreflectie van Oprah Winfrey als een routekaart voor het herstellen van relaties, het overwinnen van wat onoverkomelijk lijkt en om uiteindelijk een beter en bevredigender leven te leiden

Talkshow host, presentator, actrice, producent en ondernemer Oprah Winfrey heeft zelf met de nodige tegenslag in haar jeugd te maken gehad en ze deelt haar eigen ervaringen omdat ze als geen ander de kwetsbaarheid die voortkomt uit trauma op jonge leeftijd begrijpt.

Gedurende haar hele carrière heeft Oprah samengewerkt met Dr. Bruce Perry, een van ’s werelds toonaangevende experts op het gebied van kindertrauma. Hij heeft duizenden kinderen, jongeren en volwassenen behandeld. Gebaseerd op de nieuwste hersenwetenschap en ondersteund door meeslepende verhalen laat dit boek een nieuwe weg naar herstel zien – het toont ons het ongelooflijke vermogen om te herstellen na tegenspoed.

Wat is je overkomen? Prijs: € 22,99

Vrij van angstVrij van angst

Angst lijkt onvermijdelijk onderdeel te worden van ons dagelijks leven, door COVID-19 en politieke onrust, maar ook door groeiende onzekerheden over werk of relaties. Sommige mensen krijgen hierdoor paniekaanvallen, andere ontwikkelen slechte gewoonten om hun angst te kunnen verdragen. De vraag is: welke angsten zitten er in jouw gedrag verstopt? En wat kun je eraan doen?

In dit handboek laat dr. Judson Brewer zien hoe angst ons leven
stuurt en geeft hij handvatten om de regie terug te pakken. Hij vat meer dan twintig jaar onderzoek samen in simpele en praktische stappen, zodat iedereen vandaag nog kan beginnen
met zorgeloos leven.
Dr. Judson Brewer is een wereldwijd bekend psychiater en neurowetenschapper.

Vrij van angst
Prijs: € 22,99

De gelukkigste man ter wereldDe gelukkigste man ter wereld
Eddie Jaku

De 100-jarige Eddie Jaku groeide als Joodse jongen op in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht.

Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald,
Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland.

Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt nu de gelukkigste man ter wereld te zijn.

Eddie Jaku (1920) werd geboren in Duitsland als Abraham Jakubowicz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij gevangen in de concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz. In 1945 werd hij gered door geallieerde soldaten, nadat hij was ontsnapt tijdens een dodenmars. Eddie woont sinds 1950 in Australië. Samen met zijn vrouw Flore heeft hij twee zonen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. In 2020 vierde Eddie zijn honderdste verjaardag.

De gelukkigste man ter wereld
Prijs: €20,99

Dit vind je misschien ook leuk