Veelvoorkomende problemen onder thuisblijfmoeders

Veelvoorkomende problemen onder thuisblijfmoeders

Laatst geüpdatet op februari 19, 2020 by Redactie

Ongeacht of je er bewust voor kiest om een thuisblijfmoeder te zijn, of dat je noodgewongen een thuisblijfmoeder bent, thuis blijven voor je kinderen kent naast voor- en nadelen, veelvoorkomende problemen. We zetten ze hier op een rij.

Eenzaamheid
Mensen zijn sociale wezens, vooral moeders. Het is essentieel dat je jezelf niet in de quarantaine plaatst, weg van het gesprek, het gezelschap en de vriendschap van andere vrouwen. Vermijd het gevoel dat je je relaties met vriendinnen die nog geen eigen kinderen hebben moet stoppen. Erken dat echte emotionele steun zal komen van je vriendinnen die soortgelijke levenservaringen meemaken.

Gebrek aan intellectuele stimulatie
Verrukkelijk als het is, zijn kleine kinderen niet ontworpen om onze hersenen te stimuleren. Streef ernaar elke dag wat tijd te besteden aan lezen, luisteren naar de radio, praten met familie en vrienden. Als je geen tijd hebt om de krant te lezen, bekijk dan de headlines online, download wat stimulerende apps en blijf in contact. Zorg voor een hobby die je geest bezig houdt en je helpt te voelen dat je iets hebt gecreëerd dat gescheiden is van de kinderen.

Lees ook: Je kind voorbereiden op de kleuterschool doe je zo

Verveling
Elke dag dezelfde routine volgen kan erg vervelend worden. Probeer om de paar dagen te veranderen en iets interessants te doen. Maak een wandeling, bezoek de bibliotheek, word lid van een peuterspeelzaal of een nieuwe moedergroep. Winkel therapie kan nuttig zijn, zolang het maar onder controle wordt gehouden.

Gevoel ondergewaardeerd en een beetje onzichtbaar te zijn
Helaas, moederschap is niet zo gewaardeerd in onze samenleving als het zou moeten. Alsof het opbrengen van de volgende generatie niet genoeg is, probeer ook een gevoel van perspectief te houden over het belang van wat je doet.

Het gevoel hebben dat je je beslissing om thuis te blijven moet rechtvaardigen
Vermijd het gevoel dat je jezelf moet uitleggen. Zolang jij, je baby en je partner blij zijn met deze beslissing, heeft dit echt niets met iemand anders te maken. Probeer ook de keuzes van andere moeders te respecteren als het gaat om hun werkarrangementen.

Jezelf lager op de lijst plaatsen dan anderen in het huishouden
Jezelf als individu waarderen is essentieel en zorgt voor een goede voorbeeldfunctie voor je kinderen. Hoewel wat je doet misschien niet zo voor de hand ligt als wanneer je op een werkplek werkt, is het niet minder belangrijk. Wees je eigen beste advocaat en wees trots op het werk dat je doet.

Je gevangen voelen in huis
De enige oplossing hiervoor is om naar buiten te gaan. Het huis verlaten is altijd goed. Maak geen regels voor jezelf over hoeveel huishoudelijk werk je moet doen voordat je weg “mag” gaan. Dit heeft de neiging om te escaleren. “Ik doe gewoon nog een wasbeurt” … “Ik ga eerst de keuken opruimen”, voor je het weet is de dag voorbij.

Nooit ver van huis gaan
Dit kan een echt probleem zijn voor moeders die voorheen genoten van hun vrijheid en mobiel waren. Als je merkt dat je vast komt te zitten in een buitenwijk, neem dan een weekendrit buiten je lokale omgeving en probeer iets anders te doen.

Nooit het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt
Probeer elke dag minstens één ding te bereiken dat het van de anderen onderscheidt. We voelen ons allemaal beter als we een aantal taken uitvoeren, hoe klein ook. Plan voor evenementen, schrijf ze op in een kalender, post herinneringennotities voor jezelf, programmeer je mobiele telefoon om je een alert te sturen en stel niet uit. Je zult je er beter door voelen.

Geen goed gevoel over je uiterlijk
Ondanks al zijn nadelen, moet elke dag op zijn en op de juiste manier gekleed zijn om te werken, zijn voordelen hebben. Als je merkt dat je elke ochtend moeite hebt om uit je nachthemd te komen, vraag je partner dan om niet te gaan werken voordat je gedoucht en gekleed bent voor de dag. Als je er beter uitziet, voel je je beter; eenvoudig maar waar.

Lees ook: Zo zit het uurtarief van een oppas in elkaar

Geen tijd vinden voor regelmatige lichaamsbeweging zonder de kinderen
Overweeg om een ​​groep moeders bij elkaar te krijgen, zodat je elkaar kunt ondersteunen in reguliere fitnesssessies. Gedeelde persoonlijke trainingslessen, een wandel- of zwemgroep vormen en voor elkaars kinderen zorgen, zijn allemaal realistische oplossingen voor veel voorkomende barrières.

Geen tijd samen als stel
Dit is een realiteit van ouderschap in de vroege jaren, vooral als je het grootste deel van je tijd als moeder thuisblijft. Tenzij je een aantal bekwame babysitters hebt die op regelmatige basis beschikbaar zijn, dan zul je fantasierijk moeten zijn over het vinden van wat tijd samen. Zet een datum en tijd vast op de kalender. Denk eraan, het beste wat je voor je kinderen kunt doen, is een liefdevol en gelukkig gezinshuis creëren en een deel hiervan is de zorg voor je eigen relatie.

Nooit het gevoel hebben dat je een pauze hebt gehad
Voor al zijn voordelen kan het zijn van een thuisblijfmoeder het gevoel geven dat je nooit vrij hebt. Wanneer partners thuiskomen van hun werk, interpreteren ze dit gewoonlijk als rust- en ontspanningsmomenten. Maar voor moeders is er geen duidelijke stoptijd – je zult je 24 uur per dag op oproep voelen. Onderhandel met je partner over een eerlijke toewijzing van “me” tijd als hij thuis is; anders zul je waarschijnlijk wrokkig worden.

Dit vind je misschien ook leuk