Vervaldatums: hoe weet je of producten niet meer goed zijn

Vervaldatums: hoe weet je of producten niet meer goed zijn

Laatst geüpdatet op maart 27, 2024 by Redactie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vervaldatums of ‘houdbaar tot datums’ voor voedingsmiddelen niet echt een betrouwbare manier om te bepalen of ze nog goed zijn. Feitelijk zijn ze voor voedselveiligheid meestal gericht op retailers, niet noodzakelijk op consumenten. Ze laten supermarkten weten op welke datum het product moet zijn verkocht of van de plank moet worden gehaald. Dus schrap de houdbaarheidsdatum en gebruik in plaats daarvan je zicht en reuk. Als het gaat om het doorzoeken van je voorraad boodschappen thuis, heb je slechts een kleine hoeveelheid kennis nodig om te bepalen of iets moet worden weggegooid of bewaard.

Boter

De absoluut beste manier om boter te bewaren is op het aanrecht op kamertemperatuur, dan is de boter zacht en smeerbaar. Maar je vraagt ​​je misschien af: zal het niet bederven? Boter op kamertemperatuur kan bederven, maar het duurt wel ongeveer twee weken. En als het bedorven is, zul je het weten, want het zal een beetje muf smaken met een zure geur.

Brood

Of je nu je eigen brood bakt of een brood uit de supermarkt koopt, iedereen moet weten wanneer het tijd is om het weg te gooien. Brood uit de supermarkt is twee tot drie dagen goed, maar het kan ook daarna worden geconsumeerd zolang er geen schimmelgroei is. Meestal zie je een vage, groene groei op brood, dus het is gemakkelijk te zien wanneer het tijd is om het weg te gooien.

Eieren

Dit is misschien iets dat je ouders je hebben geleerd: als een ei slecht is, drijft het in water en als het goed is, zinkt het naar de bodem. Er is eigenlijk een kern van waarheid in. Als een ei drijft, betekent dit dat het oud is, maar voordat je het weggooit, moet je nog een keer controleren of het echt bedorven is. Breek het ei in een kom en controleer het op een slechte geur of een ongewoon uiterlijk voordat je besluit het te gebruiken of weg te gooien. Een bedorven ei zal een vieze geur hebben als je de schaal openbreekt, zowel rauw als gekookt.

Lees ook: 13 dingen die je niet wist over eieren

Melk

De beste manier om te zien of melk bedorven is, is meestal via je zintuigen. Enkele veel voorkomende tekenen van bedorven melk zijn een dikke of klonterige textuur, verkleuring en een doordringende, zure geur die je meteen opmerkt als je het pak opent.

Ijs

Meestal blijft ijs niet lang genoeg in de vriezer om te bederven, maar je moet toch weten waar je op moet letten voor het geval dat. Ongeopend ijs kan twee tot drie maanden na de houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaard blijven. En een teken van bedorven ijs is kleine ijsscherven bovenop het ijs en onder het deksel, wat soms oké is als het net begint. Maar heel snel kan het ijs kleverig en plakkerig worden – dat betekent dat je het niet zou moeten eten.

Harde kaas

Harde kaas zoals Parmezaanse kaas of Pecorino gaat veel langer mee dan zachte kaas zoals mozzarella. Je kunt zien of harde kazen bedorven zijn als er door het hele blok diepe schimmel zit. Als harde kaas alleen schimmelplekken heeft, kun je de schimmel eraf halen (minstens 2,5 cm rond en onder de schimmel) en de rest in vers huishoudfolie wikkelen.

Zachte kaas

Voor zachte kazen zoals roomkaas, kwark, mozzarella, enz., is elke schimmelgroei reden genoeg om weg te gooien. Dit geldt ook voor zakken met geraspte kaas – als je een schimmel binnenin ziet, gooi je het weg.

Rauw rood vlees

Als je een paar plakken rood vlees in de koelkast hebt staan, maar er niet aan bent toegekomen om klaar te maken, wil je misschien even kijken of ze nog steeds geschikt zijn om te gebruiken. En wees niet ongerust als je verkleuring ziet, zoals dat kan gebeuren met gekoeld vlees. Maar als je naast de kleurverandering ook een vieze geur ruikt en vindt dat het vlees plakkerig of slijmerig aanvoelt, is het tijd om het weg te gooien.

Lees ook: Vier tips om bewust vlees te eten

Uien

Als je je uien niet in een rieten mand bewaart, uit de buurt van de koelkast, doe je het verkeerd. Uien moeten op goed geventileerde plaatsen worden bewaard, uit de buurt van vocht. Dus als je vocht en zachte plekken ziet, kan dit een teken zijn dat je voorraad uien slecht wordt.

Knoflook

Koop altijd hele, ongepelde knoflookbollen – ze smaken niet alleen frisser, maar gaan ook langer mee. (Als je gepelde knoflook koopt omdat je er een hekel aan hebt om de schil eraf te halen, probeer dan deze tips om knoflook te pellen. Om te zien of je knoflook bedorven is, moet je op zoek gaan naar donkere plekken, tekenen van rot of groene plekken. Je kunt de knoflook ook persen en als hij te zacht aanvoelt, moet hij weggegooid worden.

Vis

Rauwe vis is maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Als je vis klaargemaakt is, kan het twee tot drie dagen in de koelkast blijven. Bevroren, in de winkel gekochte, ongekookte vis kan vier tot zes maanden meegaan. Tekenen van bederf zijn onder meer een slijmerige laag die op de vis groeit, een extra visachtige stank of enig teken van verkleuring. Zalm kan bijvoorbeeld donkere of witte vlekken krijgen als het niet meer goed is.

Kip

Er is genoeg te doen met overgebleven kip. Als je veel te over hebt, houd er dan rekening mee dat klaargemaakte kip over het algemeen na ongeveer drie dagen weggegooid moet worden, dan beginnen bacteriën te groeien. En let anders op een zure geur of een slijmerige, papperige textuur, wat aangeeft dat de kip bedorven is.

Vleeswaren

Gesneden vleeswaren zoals kalkoen, ham of salami zijn ideaal om bij de hand te hebben, maar ze hebben niet de langste levensduur in de koelkast. Als de vleeswaren een vieze geur hebben, gooi het dan onmiddellijk weg. Als algemene vuistregel geldt: zorg ervoor dat je vleeswaren binnen drie tot vijf dagen na opening van de verpakking eet. Behalve bijvoorbeeld rosbief en filet americain, dat moet je binnen twee dagen eten.

Lees ook: 7 handige keukenaccessoires die onmisbaar zijn

Mayonaise

Mayonaise is te vinden in vrijwel elk huishouden, en hoewel het gedurende lange tijd goed in de koelkast kan worden bewaard, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om te weten of het niet meer goed is. Wanneer het aan het bederven is, zal mayonaise er iets geler uit gaan zien in plaats van de normale roomwitte kleur en klonteriger worden dan normaal. Een ander opvallend teken is schimmel, en je moet altijd de hele pot weggooien als er sporen van zijn.

Pizza

Pizza mag, zoals de meeste klaargemaakte voedingsmiddelen, niet langer dan twee uur buiten de koelkast worden bewaard. Na dat punt is er een risico dat er bacteriën gaan groeien. Maar eenmaal in de koelkast kun je tot vier dagen van overgebleven pizza genieten. Dezelfde regels gelden voor zowel bezorging als zelfgemaakte pizza.

Afhaalmaaltijd

De regels voor afhaalmaaltijden zijn vergelijkbaar met de regels voor de meeste zelfgemaakte restjes. Zorg ervoor dat het niet langer dan twee uur op kamertemperatuur blijft staan. Daarna is het eten meestal nog ongeveer drie dagen goed. Pas wel op voor tekenen van bederf – schimmel, een geur of een slijmerige laagje.

Ingeblikte vis

Ingeblikte vis kan tot drie jaar worden geconsumeerd, na de pakdatum. Maar als je het blik opent en een vieze geur ruikt of verkleuring opmerkt, eet het dan niet op.

Soep in blik

Met wat soep uit blik kun je heerlijke en snelle maaltijden maken voor een gezellig avondje binnen. Ingeblikte soep is goed voor twee tot drie jaar na de verpakkingsdatum. Net als bij ingeblikte vis, gooi de blikken weg als er een onaangename geur is.

Yoghurt

Yoghurt is over het algemeen goed om zeven dagen na de houdbaarheidsdatum te eten, en soms zelfs veel langer. De gemakkelijkste manier om te zien of yoghurt bedorven is, is door een zure geur te ruiken of door schimmelgroei te ontdekken. Een andere indicator van bedorven yoghurt is een klonterige textuur.

Fruit

Vers fruit kan dagen goed blijven, afhankelijk van het soort fruit en de buitenkant. De tekenen van overrijp fruit variëren afhankelijk van de vrucht. Bananen zijn een speciaal geval, omdat overrijpe bananen kunnen worden verwerkt tot bijvoorbeeld bananenbrood. Maar fruit zoals appels, peren en sinaasappels worden te papperig, bruin en kunnen schimmel ontwikkelen. Insectengaten kunnen ook aangeven dat een ander beestje eerder op de vrucht heeft gekauwd dan jij, wat betekent dat je het weg moet gooien.

Lees ook: Vijf vaak vergeten basisprincipes van voedselveiligheid

Bessen

Aardbeien, bosbessen en andere bessen worden rimpelig als ze te lang worden bewaard. En als je schimmel ziet groeien, gooi dan de hele doos meteen weg. Als je weet dat je niet al je bessen gaat gebruiken voordat ze bederven, zet ze dan in de vriezer voor smoothies.

Kruiden

Er zijn twee soorten kruiden: zachte kruiden en harde kruiden. Zachte kruiden hebben een buigzame, zachte steel, zoals munt, koriander of basilicum, [dat is een van de voedingsmiddelen die je nooit in de koelkast mag bewaren]. Harde kruiden zijn rozemarijn, oregano en tijm, die een hardere steel hebben die je kunt breken. Voor zachte kruiden kun je zien dat ze bedorven zijn als de bladeren slijmerig, verwelkt en zwart worden. Als harde kruiden bederven, drogen de bladeren meestal uit en verkleuren ze van groen naar geel of bruin.

Bladgroenten en broccoli

Wanneer de meeste groenten beginnen te bederven, worden ze minder groen en geler. Dit is meestal het geval bij broccoli, boerenkool en bleekselderij, maar het kan ook gelden voor andere verse groenten.

Rijst

Ongekookte rijst gaat gemakkelijk een jaar of twee mee nadat het is geopend, en gekookte rijst heeft ook een behoorlijk lange levensduur. Overgebleven gekookte rijst is volkomen veilig om vier tot zes dagen na te zijn gekoeld te eten en kan zelfs een paar dagen buiten de koelkast worden bewaard als de kamertemperatuur koel is. Maar als de gekookte rijst er droog of knapperig uitziet, moet je het weggooien.

Dit vind je misschien ook leuk

Door op de site te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies ". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren", dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten